Wat is private (privé) lease?

Tegenwoordig worden auto’s niet alleen meer door bedrijven geleased. We zien het steeds vaker dat particulieren hun auto leasen, dit noemen we private lease. Particulieren kunnen in een nieuwe auto rijden, zonder diep in de buidel te moeten tasten. 

Je gaat een contract aan met een leasemaatschappij voor een periode van 12 tot 60 maanden, de periode mag je geheel zelf kiezen. In veel gevallen hoef je enkel nog te tanken, maar let op want dit verschilt per aanbieder. 

Het maandbedrag dat je betaalt, bestaat uit kosten die je ook hebt als je een auto koopt. Hierbij kun je denken aan motorrijtuigenbelasting, kosten van reparatie en onderhoud, autoverzekering en pechhulp.

De voordelen van een Private Lease Plan

Inzicht in de kosten
Je weet precies wat je maandelijks kwijt bent aan de kosten van de auto. Dit is een vast bedrag per maand, maar wel exclusief kosten voor de brandstof en eventuele verkeersboetes. Je komt niet voor verrassingen te staan bij reparaties en onderhoud. 

Je rijdt een gloednieuwe auto
Private lease houdt in dat je een nieuwe auto rijdt tegen een vast bedrag per maand. Je rijdt dus niet in een auto van 10 jaar oud, met 200.000 km op de teller. 

Na afloop geen gedoe
Als het contract is afgelopen, lever je de auto in en kies je een andere uit, indien je daar behoefte aan hebt. Je hoeft zich niet bezig te houden met inruilwaarde of het verkopen van de auto. 

Je hebt geen spaargeld nodig
Het enige wat je nodig hebt om een auto te kunnen leasen, is een vast inkomen. Je hebt geen spaargeld nodig, omdat je een vast bedrag per maand betaalt en niet in een keer een groot bedrag. 

Makkelijk te regelen voor ouderen
Voor ouderen is het lastiger om geld te lenen voor een auto. In dat geval biedt private lease een oplossing. Ouderen kunnen dan toch auto rijden, al hanteren sommige aanbieders een leeftijdsgrens. Vaak ligt deze grens op 75 jaar en ouder. 

(Soms) goedkoper dan kopen
In sommige gevallen is het leasen van een auto goedkoper dan het kopen van een auto. Als je een auto wilt kopen met geleend geld, is het vaak goedkoper om een auto te leasen. Let op! Dit kan wel verschillen per aanbieder en auto. 

De nadelen van een Private Lease Plan

Je zit vast aan kilometerbundels
Je betaalt een vast bedrag per maand voor een bepaald aantal kilometers per jaar, dit begint bij 10.000 km. Hoe meer kilometers je wilt rijden, hoe hoger het maandbedrag wordt, wat vrij logisch is. Als je over het aantal kilometers heen zit, zul je een extra bedrag moeten betalen. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per aanbieder. 

Duur bij weinig gebruik
Meestal ligt de vanaf prijs bij 10.000 km, als je (veel) minder rijdt dan dat, is het niet rendabel om een auto te leasen. Je bent dan alsnog een vast bedrag kwijt en krijgt geen vergoeding voor de niet gereden kilometers. 

Contractbreuk is kostbaar
Als je vroegtijdig onder jouw contract uit wilt komen, bijvoorbeeld door ontslag of een verhuizing, kan dat meestal niet zonder gevolgen. Wat de gevolgen precies zijn, verschilt per aanbieder. 

Het kan goedkoper
Indien je weinig waarde hecht aan een nieuwe auto, kun je het beste voor een tweedehands auto gaan. Deze auto’s zijn in aanschaf een stuk goedkoper, waardoor het meestal voordeliger is. 

Leasen en een hypotheek
Als je plannen hebt om een huis te kopen, kun je beter even wachten met het leasen van een auto. Je kunt een aanzienlijk lagere hypotheek krijgen, omdat de bank 65% van het leasebedrag in mindering brengt op de woonlasten (dit geldt ook als je een auto zou kopen met geleend geld). 

Schadevrije jaren kunnen vervallen
In de meeste gevallen zullen jouw schadevrije jaren vervallen wanneer je 3 jaar geen eigen auto heeft gehad. Vooral als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, is het stof tot nadenken. Als je no-claim korting hebt opgebouwd, kan deze ook komen te vervallen. 

Vier stappen om te bepalen of Private Lease voordelig voor jou is

Voordat je een contract afsluit bij een leasemaatschappij is het verstandig om eerst goed na te gaan of private lease voordelig is voor jou.

Daarnaast is het van belang om niet zomaar met de eerste de beste leasemaatschappij in zee te gaan. 

Maak gebruik van het 4 stappenplan aan de rechterzijde om te beslissen of een private lease plan bij je past. 

1 – De auto 
Bepaal welke auto je wilt hebben. 

2 – Aanbieders 
Vergelijk de verschillende aanbieders en bekijk waar de auto het voordeligst is. Let hierbij op de kilometerbundels en de duur van het contract. 

3 – Leasen of kopen? 
Leg de prijs van het leasen naast de kosten voor het kopen van een auto. 

4 – Vergelijken 
Vergelijk de voor- en nadelen van private lease en bepaal wat zwaarder weegt.