Wat is Financial Lease?

Heb je een eigen bedrijf en heb je een auto nodig? Dan is financial lease wellicht een optie voor jou. Waar bij private lease de auto niet in jouw eigendom is, is dit bij financial lease wel het geval. 

Financial lease is een zakelijke vorm van leasen die je zou kunnen vergelijken met het afsluiten van een hypotheek op een huis. Je betaalt maandelijks een bedrag waarmee je de auto afbetaald. 

Voor financial lease is het maandbedrag verschillend, zo kan de ene ondernemer een hoger bedrag betalen voor precies dezelfde auto dan de andere. Dit heeft met verschillende factoren te maken, waaronder de prijs van de auto, de duur van de lease en eventueel een inruilauto. 

Bij private lease wordt het maandbedrag bepaald door de kosten van onder andere verzekeringen en onderhoudskosten. Bij financial lease zijn die kosten niet opgenomen in het maandbedrag en zul je dit zelf moeten regelen. 

De voor- en nadelen van een Financial Lease plan

Milieu-investeringsaftrek
Als je kiest voor een volledig elektrisch aangedreven auto, kun je gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek. Dit bedrag komt bovenop de investeringsaftrek en kan oplopen tot 36% van het aankoopbedrag van jouw auto. 

Investerings- en renteafrek
Als ondernemers investeringen doen, mogen deze van de winst worden afgetrokken, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Wanneer je voor financial lease kiest, kun je gebruik maken van investeringsaftrek. De rente die je betaalt, mag je ook van de winst aftrekken, waardoor je wederom minder belasting hoeft te betalen. 

BTW terugvorderen 
Financial lease wordt gezien als een levering. Dat betekent dat je de BTW in een keer kunt terugvorderen. 

Economisch eigenaar
Bij financial lease ben je de economische eigenaar van de auto, dat wil zeggen dat je de auto op de balans mag zetten. Wanneer het contract is afgelopen, ben je ook juridisch eigenaar en is de auto volledig van jou. 

Geen grote investering
Als je een auto gaat leasen, hoef je niet in een keer een grote investering te doen. Je kunt jouw eigen vermogen voor belangrijkere zaken gebruiken, zoals je core business. Daarnaast hoef je niet eerst een tijd lang te sparen voor een nieuwe auto. 

Zelf verantwoordelijk
Het bedrag dat je maandelijks betaald bij financial lease is een soort aflossing van de auto. Hierbij zijn de kosten voor onderhoudskosten, verzekeringen en reparatie niet meegenomen. Deze zaken dien je zelf nog te regelen. Het kost je dus wel wat meer tijd om deze zaken uit te zoeken, maar aan de andere kant het je ook geld besparen. 

Vier stappen om te bepalen of Financial Lease voordelig voor jou is

Voordat je een contract afsluit bij een leasemaatschappij is het verstandig om eerst goed na te gaan of financial lease voordelig is voor jou. Daarnaast is het van belang om niet zomaar met de eerste de beste leasemaatschappij in zee te gaan. 

Maak gebruik van het 4 stappenplan aan de rechterzijde om te beslissen of een financial lease plan bij jou past. 

1 – De auto 
Bepaal welke auto je wilt hebben. 

2 – Aanbieders
Vergelijk de verschillende aanbieders en bekijk waar de auto het voordeligst is. Let hierbij op de kilometerbundels en de duur van het contract. 

3 – Leasen of kopen?
Leg de prijs van het leasen naast de kosten voor het kopen van een auto. 

4 – Vergelijken
Leg de voor- en nadelen van financial leasen tegenover elkaar en bepaal wat zwaarder weegt.